Spektakularna ozdoba o nieoczywistych liściach
Alocasia to roślina rodem z Archipelagu Malajskiego. Przedstawicielka rodziny obrazkowatych charakteryzuje się dużymi, błyszczącymi liśćmi o intensywnej ciemnozielonej barwie. Uwagę przyciąga białe unerwienie blaszki, które tworzy na jej powierzchni pewnego rodzaju sztukę. Co ciekawe, niektóre odmiany alocasi przez tysiące lat były uprawiane w okolicy równika w celach konsumpcyjnych. Do spożycia nadają się ich ugotowane bulwy.
Roślina jest chętnie wybierana do uprawy w szklarni i oranżerii. W optymalnym środowisku i przy właściwej pielęgnacji odwdzięcza się szybkim wzrostem oraz pięknym wyglądem. Możemy śmiało postawić ją w witrynach okiennych, gdzie sprawdzi się jako nasza efektowna, naturalna wizytówka. Alocasia będzie wspaniałym uzupełnieniem wnętrz w stylu rustykalnym, eklektycznym, a nawet industrialnym.
Alocasia Sklep
Budowa alocasi opiera się na bulwiastej, podziemnej łodydze, z której wyrastają ogonki. Jej liście są strzałkowate i długie. Wyróżniają się falistymi zakończeniami oraz charakterystycznym unerwieniem. Niewiele osób wie, że gatunek liczy aż 79 różnych odmian. Możemy dowolnie dobierać wygląd rośliny w zależności od własnych upodobań i wizji. Do najpopularniejszych gatunków należą:
Alokazja to dość chimeryczna roślina, która wymaga od nas uwagi. Ta tropikalna piękność dobrze czuje się w jasnych miejscach. Warto postawić ją w świetle rozproszonym np. przy oknie wschodnim lub północnym. Uważajmy jednak na wszelkie przeciągi. Gatunek nie lubi nawet lekkich podmuchów. Alocasi nie uprawiajmy też w pobliżu kaloryfera.
Roślina najlepiej rozwija się w wilgotnym otoczeniu (nawilżacz powietrza może okazać się niezbędny). Idealna temperatura to z kolei ta w przedziale od 18 do 22 stopni. Już przy lekkim ochłodzeniu na blaszkach pojawiają się plamy. Latem alokazję możemy postawić np. na balkonie.
Przedstawicielka rodziny obrazkowatych potrzebuje żyznej, lekko kwaśnej, ale bardzo dobrze przepuszczalnej gleby. Świetnie sprawdza się tutaj mieszanka torfu, czipsów kokosowych i perlitu. Ogrodnicy chętnie stawiają też na klasyczną hydroponikę.
Podlewanie alocasi może okazać się wyzwaniem nawet dla doświadczonych miłośników roślin. Kapryśna odmiana lubi wilgotne, ale nie zbyt mokre podłoże. Nawadnianie powinno odbywać się regularnie, zazwyczaj wystarczy raz w tygodniu. Używajmy wody miękkiej, a najlepiej przefiltrowanej. Nigdy zimnej!
Najlepszym sposobem na podlewanie będzie tak zwane podsiąkanie. W tym celu wystarczy wstawić roślinę z otworami drenażowymi w doniczce do wody. Metoda chroni liście przed uszkodzeniem i minimalizuje ryzyko przelania.
Alocasia Sklep
Alocasia jest rośliną chętnie wybieraną przede wszystkim do tzw. „urban jungle”. Egzotyczna odmiana wygląda wspaniale zarówno samodzielnie, jak i w większej kompozycji. Na naszej stronie mikroklimat znajdziesz okazy kolekcjonerskie, które wzbudzą zachwyt nawet najbardziej doświadczonego ogrodnika. Oferujemy rośliny w różnych wielkościach i ubarwieniach. Możesz śmiało odwiedzić też nasz sklep stacjonarny w Krakowie i samodzielnie wybrać konkretny okaz. Gwarantujemy, że alocasia całkowicie skradnie Twoje serce!
Gnicie poszczególnych części rośliny spowodowane jest przede wszystkim nadmiarem wody. Alocasia nie toleruje przelewania. Utrzymujmy stale lekko wilgotne, ale nie mokre podłoże.
Co jakiś czas na liściach alocasi pojawiają się krople przeźroczystego płynu, które przypominają łzy. Okazuje się, że zjawisko to jest całkowicie naturalne i określa się je jako gutację. Roślina oddaje wtedy nadmiar wody lub soli mineralnych zaczerpniętych z podłoża. Nie należy dotykać, czy co gorsza smakować wytworzonej przez alocasię cieczy. Tropikalny okaz jest trujący.
Alocasia jest w stanie wytworzyć kwiatostany, a nawet owoce. Pąki rośliny są jednak dość niepozorne i nie mają szczególnych walorów dekoracyjnych. W warunkach domowych pojawiają się stosunkowo rzadko.
Alocasia, jak większość przedstawicieli rodziny obrazkowatych, jest trująca. Roślina produkuje specyficzny, mleczny sok, który po dostaniu się do błoń śluzowych czy ust powoduje podrażnienie, alergię a nawet problemy żołądkowe. Uważać powinni też właściciele czworonogów, chociaż w praktyce zwierzęta zazwyczaj omijają alocasie szerokim łukiem.
Przygotowania do sadzenia należy rozpocząć od wybudzania bulw w lutym. W tym celu należy umieścić je w perlicie z wodą, owinąć folią spożywczą i postawić w ciepłym miejscu. Po kilku dniach powinniśmy zobaczyć pierwsze efekty naszej pracy. Następnie wystarczy umieścić roślinę na żyznej glebie i stworzyć jej warunki szklarniowe. Możemy ulokować ją w dużym słoiku, pamiętając o częstym otwieraniu wieczka.
Liście alokazji rosną szybko, dlatego przycinanie nie ma wpływu na ich wzrost. Należy usuwać przekwitnięte kwiatki, które jedynie osłabiają roślinę.
Alocasia może być wbrew pozorom dość budżetową ozdobą. Piękne, kolekcjonerskie okazy kupimy już od 20 zł. Rozwinięte rośliny w dużych rozmiarach są z kolei nawet kilkukrotnie droższe.